vineri, 19 decembrie 2014

“Tort” sandwich (Smörgåstårta)

Smörgåstårta este un sandwich care poate ajunge pana la „constructii” impresionante, o specialitate din tarile nordice, mai precis din Suedia si Finlanda. Des intalnit la bufeturile suedeze.
Ingrediente pentru 6  persoane:  18 felii paine toast fara coaja, 150 gr foie gras sau pate fin de ficat, 200 gr somon sau/si ton la conserva, somon afumat, 3 castraveti in otet, 100 gr frisca lichida, 75 gr jambon presat/ sunca presata, 30 gr unt tartinabil, 100 gr crema fina  de branza, 350 gr maioneza. Idei pentru decor: rosii umplute, oua umplute, frunze de salata verde, ridichi, rosii cherry, masline, castraveti, pentru decor, frunze de andive umplute cu icre, etc.
Mod de preparare:  Se pregatesc mai intai cremele pentru „tort”. Se amesteca pateul cu un pic de unt si mustar si cateva cubulete de castravete in otet + sare, piper. Se face inca o crema din frisca si pasta de branza in care se adauga jambon sau sunca presata taiata dupa preferinta. Iar cea de a treia crema va fi compusa din pestele din conserva bine presat, amestecat cu mustar dupa gust, un pic de unt, castraveti, sare si piper.
Se aseaza pe un platou intins o folie de aluminiu destul de mare care are rolul sa inveleasca in final tot sandvich-ul. Se aseaza primul strat de felii de paine care se unge cu putin unt, apoi se aseaza prima crema din pate si se niveleaza cu un cutit, apoi inca un strat de felii si crema din branza, frisca si jambon, inca un strat de paine si ultima crema, aceea din peste. Si in sfarsit ultimul strat de paine. „Tortul” trebuie sa fie patrat (sau cub, ma rog)! Se da la rece o noapte si cu cateva ore inainte de servire, se imbraca cu maioneza si se orneaza dupa gust, preferinte si ...inclinatie artistica!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu