sâmbătă, 12 februarie 2011

Chicon gratin (andive gratinate)



  • reteta belgiana
  • Ingrediente :
  • Chicon(cicoare) sau andiva este o planta bienala din familia Astéracée(Compositae). In Belgia si in nordul Frantei este numita: chicon. In restul lumii este cunoscuta sub denumirea de : andiva.
  • Ingrediente pentru doua persoane : patru chicon medii, 50 gr lapte, 100 gr smantana, 4 felii mari de jambon degresat, gouda light, 2 catei de usturoi strivit un pic cu dosul furculitei, 50 gr unt, 2 linguri rase de faina, 150 gr emmental sau parmezan, sare, piper, nucsoara.
  • Mod de preparare : andivele se curata de frunzele exterioare si cu ajutorul unui cutit ascutit, se scoate cotorul. Se fierb in aproximativ 1 litru de apa in care se pune o lingurita de unt, sare, iar cand apa da in primul clocot, se adauga si usturoiul. Se fierb doar cat sa isi schimbe putin culoarea, aproximativ 5 minute dupa ce apa da in primul clocot. Se scot intr-o strecuratoare si se lasa la scurs, circa 30 de minute pentru ca lasa multa apa.
  • Cand sunt reci si bine scurse de apa, se invelesc in jambon si gouda ( o felie de jambon peste care se aseaza o felie de gouda si apoi chiconul. Se ruleaza, se « infasa » chiconul !
  • Sosul : este de fapt, la baza, sos bechamel, insa e mai gustos si cu smantana. Se pune untul intr-o cratita la topit. Se ia cratita de pe foc si se adauga faina. Se amesteca bine, se adauga smantana si laptele, sare, piper, nucsoara si se amesteca cel mai bine cu mixerul pana devine o crema spumoasa omogena. Se adauga 100 gr emmental sau parmezan, se continua mixarea inca un minut. Se aseaza rulourile de chicon intr-un vas termorezistent, se toarna sosul si se presara cu emmental sau parmezan deasupra si se dau la cuptor la foc mare, in jur de 20-30 minute pana se gratineaza (aici depinde si de gust : unii prefera mai gratinat, altii nu). La fel depinde de gusturi : unii prefera chiconul gratin ca atare (eu una asa il prefer), altii cu cartofi natur sau piure sau langa cateva felii de rulada de carne. Insa, e destul de satios ca sa mai fie insotit de altceva.
Cuisine d'Eugénia             http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com
Cuisine d'Eugénia             http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com

Cuisine d'Eugénia             http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu