In tarile francofone, in general, masa festiva de
Craciun se incheie cu « la bûche de Noël » . Provenienta acestei prajituri, se pare, ca dateaza inca
din secolul XIX, fiind pentru prima oara preparat in Franta, la Poitou-Charentes.
Ingrediente :
Pentru biscuit (foaia de rulada):
6 galbenusuri,
3 albusuri, 6 linguri de faina, 2 linguri
amidon, 3-4 linguri alune sau nuci pisate , 7 linguri
de zahar , seminte de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat, un praf de sare.
Crema
pentru umplut :
5-6 galbenusuri, 300 gr zahar, 350 gr unt, 200
gr. Praline sau alune sau nuci pisate, esenta de rom.
Siropul:
3-5 linguri de
sirop de artar sau sirop de agave sau miere sau 150 gr zahar, 100-150ml apa, 50 ml lichior
sau visinata sau coniac sau rom alb (ce aveti si daca aveti, daca nu, nu, puneti esenta de rom), 2 linguri cafea solubila. Se amesteca toate igredientele. Simplu!
Crema pentru imbracat buturuga :
400 gr
ciocolata neagra, 250-300 frisca lichida. Se face o crema ganache !
Mod de preparare :
Biscuitul sau foaia :
Se bat
galbenusurile cu zaharul pe bain marie, pana capata o consistenta de smantana
groasa ( crema genoveza). Se ia creme de pe foc si se adauga faina foarte bine
cernuta si se amesteca repede si bine sa nu fie cocoloase. Se lasa sa se
raceasca si se adauga albusurile batute cu un praf de sare. Se incorporeaza
albusurile cu o paleta din plastic sau lemn, incet. Pe tava de la aragaz
asezati o hartie de copt unsa cu unt
(deasupra) si tapetata cu faina ! Se coace in cuptorul incalzit, timp de
10 maximum 20 de minute ! Cand este gata se rastoarna foaia pe o folie de
plastic sau servet umed. Foaia se va desprinde cu usurinta daca este bine
tapetata coala de hartie de copt deasupra. In cazul in care …face figuri ( !),
se trece usor pe hartia de copt un burete nou, imbibat cu apa si bine stors. Dac
doriti, puteti rula foaia, dar daca sunteti mai rapide(rapizi) si aveti siropul
si crema pentru umplut gata, nu are sens sa o mai rulati.
Crema pentru umplut:
Galbenusurile se freaca cu zaharul pe bain-marie, pana capat o
consistenta cremoasa.Se lasa sa se raceasca complet dupa care se amesteca bine
cu untul batut spuma, vanilia si pralinele si esenta de rom. Se unge cu o
pensula foaia de biscuit cu sirop dupa care se intinde crema. Se ruleaza foaia.
Crema ganache pentru
imbracat buturuga :
Se incalzeste frisca lichida pe bain-marie (sa nu fiarba) si se
adauga ciocolata rupta bucati. Cand ciocolata este complet dizolvata se ia de
pe foc si se da la rece. Este bine daca se face crema cu cateva ore inainte. Se
mixeaza bine pana isi dubleaza volumul. Se imbraca prajitura cu aceasta crema,
daca doriti ii puteti adauga alune sau nuci pisate, sau praline. Eventual
esenta de rom. Se fac striatii cu furculita ( de obicei) care sa imite scoarta
de copac. Se orneaza cu fructe din martipan, sau cu ce doreste, are si poate
fiecare. Se pot taia adoua capete din rulada, inainte de a imbraca prajitura cu crema
ganache (sau crema de unt, asta depinde de preferinta si de inspiratia
fiecaruia), care se aseaza pe prajitura.
Aceasta este una din nenumaratele retete de « bûche de Noël ».
Fiecare o poate adapta. Secretul este de fapt sa faceti o prajitura-rulada pe
care o umpleti cu orice crema va place, iar in rest va …jucati cum doriti si
aveti inspiratia, in final sa iasa un …tort buturuga.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu