marți, 18 decembrie 2012

Bûche de Noël (tort buturuga)



In tarile francofone, in general, masa festiva de Craciun se incheie cu « la bûche de Noël » . Provenienta acestei prajituri, se pare, ca dateaza inca din secolul XIX, fiind pentru prima oara preparat in Franta, la Poitou-Charentes.
Ingrediente :
Pentru biscuit (foaia de rulada):
6 galbenusuri, 3 albusuri,  6 linguri de faina, 2 linguri  amidon,  3-4 linguri alune sau nuci pisate , 7 linguri de zahar , seminte de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat, un praf de sare.
 Crema pentru umplut :
 5-6 galbenusuri, 300 gr zahar, 350 gr unt, 200 gr. Praline sau alune sau nuci pisate, esenta de rom.
Siropul:
3-5 linguri de sirop de artar sau sirop de agave sau miere sau  150 gr zahar, 100-150ml apa,  50 ml lichior sau visinata sau coniac sau rom  alb (ce aveti si daca aveti, daca nu, nu,  puneti esenta de rom), 2 linguri cafea solubila. Se amesteca toate igredientele. Simplu!
Crema pentru imbracat buturuga :
400 gr ciocolata neagra, 250-300 frisca lichida. Se face o crema ganache !
Mod de preparare :
Biscuitul sau foaia :
Se bat galbenusurile cu zaharul pe bain marie, pana capata o consistenta de smantana groasa ( crema genoveza). Se ia creme de pe foc si se adauga faina foarte bine cernuta si se amesteca repede si bine sa nu fie cocoloase. Se lasa sa se raceasca si se adauga albusurile batute cu un praf de sare. Se incorporeaza albusurile cu o paleta din plastic sau lemn, incet. Pe tava de la aragaz asezati o  hartie de copt unsa cu unt (deasupra) si tapetata cu faina ! Se coace in cuptorul incalzit, timp de 10 maximum 20 de minute ! Cand este gata se rastoarna foaia pe o folie de plastic sau servet umed. Foaia se va desprinde cu usurinta daca este bine tapetata coala de hartie de copt deasupra. In cazul in care …face figuri ( !), se trece usor pe hartia de copt un burete nou, imbibat cu apa si bine stors. Dac doriti, puteti rula foaia, dar daca sunteti mai rapide(rapizi) si aveti siropul si crema pentru umplut gata, nu are sens sa o mai rulati.



Crema pentru umplut:
Galbenusurile se freaca cu zaharul pe bain-marie, pana capat o consistenta cremoasa.Se lasa sa se raceasca complet dupa care se amesteca bine cu untul batut spuma, vanilia si pralinele si esenta de rom. Se unge cu o pensula foaia de biscuit cu sirop dupa care se intinde crema. Se ruleaza foaia.
Crema ganache pentru imbracat buturuga :
Se incalzeste frisca lichida pe bain-marie (sa nu fiarba) si se adauga ciocolata rupta bucati. Cand ciocolata este complet dizolvata se ia de pe foc si se da la rece. Este bine daca se face crema cu cateva ore inainte. Se mixeaza bine pana isi dubleaza volumul. Se imbraca prajitura cu aceasta crema, daca doriti ii puteti adauga alune sau nuci pisate, sau praline. Eventual esenta de rom. Se fac striatii cu furculita ( de obicei) care sa imite scoarta de copac. Se orneaza cu fructe din martipan, sau cu ce doreste, are si poate fiecare. Se pot taia adoua capete din rulada,  inainte de a imbraca prajitura cu crema ganache (sau crema de unt, asta depinde de preferinta si de inspiratia fiecaruia), care se aseaza pe prajitura.
Aceasta este una din nenumaratele retete de « bûche de Noël ». Fiecare o poate adapta. Secretul este de fapt sa faceti o prajitura-rulada pe care o umpleti cu orice crema va place, iar in rest va …jucati cum doriti si aveti inspiratia, in final sa iasa un …tort buturuga.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu