Ingrediente : 35 g drojdie de bere proaspata, 200 gr lapte, 500g
faina, 150 g unt, 100 g zahar, o
lingurita miere de albine sau sirop da agave sau artar, un praf de sare, 3 oua,
70 g stafide, eventual o lingura rasa de
cacao, esenta rom. Zahar pudra, fulgi de migdale, 2 linguri de lichior de
cirese, facultativ.
Mod de preparare : Se pun stafidele la hidratat in
apa calduta cu un pic de esenta de rom. Se dizolva drojdia in 2-3 linguri de
lapte caldut, se adauga cca 100 g faina, mierea sau siropul, si se amesteca usor cu o paleta de lemn. Se
lasa sa creasca aproximativ 20-30 minute. Sa isi dubleze volumul. Se topeste
untul, se adauga restul de lapte, sarea si zaharul, si se amesteca. Se adauga
apoi restul de faina amestecand continuu cu o paleta de lemn, apoi ouale la
temperatura camerei, stafidele bine scurse de apa , cacao (facultativ), esenta de rom si
lichiorul. Se amesteca, se pune maiaua care si-a dublat intre timp volumul si
se framanta bine aproximativ 30 minute. Se unde forma de kouglof cu unt din
abundenta, se tapeteaza peretii cu fulgi de migdale (facultativ), se pune
aluatul, se acopera forma cu un servet curat si se lasa la briosa la crescut intr-un
loc cald ferit de curenti de aer, cca o ora. Se coace in cuptorul preincalzit,
la 180°, timp de aproximativ 40 minute. Se face testul cu scobitoarea. Cand se
scoate briosa din forma, cine doreste o poate pudra cu zahar pudra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu