luni, 4 mai 2015

Choux à la crème(reteta franceza)

Ingrediente pentru aluat (pentru coji): 100 g unt; 1 praf de sare; 125 g faina; 4 oua; 250 ml apa.
Ingrediente pentru umplutura: 500 ml lapte, 3 galbenusuri, 125 g zahar, 30 g faina, ½ lingurita seminte de vanilie. Dulceata de capsuni sau de visine, 400 gr frisca.
Mod de preparare: puneti intr-o oala apa, untul, si sarea si lasati pe foc pana incepe sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, dati oala deoparte de pe foc si adaugati faina toata odata.. Amestecati repede pana cand obtinetiun aluat omogen care se desprinde de pe peretii vasului. Lasati-o sa se racoreasca, amestecand din cand in cand (nu trebuie sa se raceasca de tot, trebuie sa fie doar calduta).
Cand este calduta, incepeti sa adaugati ouale, pe rand. Nu se adauga urmatorul ou pana cand nu s-a integrat bine in compozitie oul adaugat deja. Continuati astfel pana terminati toate ouale si amestecati pana obtineti un aluat omogen, de consistenta unei creme groase. Cand ati obtinut consistenta potrivita (pasta trebuie sa-si pastreze forma) o puteti folosi pentru a prepara prajiturile. Se incalzeste cuptorul la 200° C.
Tava mare de la aragaz se tapeteaza cu hartie de copt si se pun ori cu lingurita, ori cu spritul, mici gramajoare de aluat. Se coc la  200 °C pentru primele 7-10 minute dupa care se lasa focul mai mic. Nu se deschide usa la cuptor in timpul coacerii.  Timpul de coacere difera de la un aragaz la altul, etc. In principiu, aproximativ 30 de minute. Cand sunt gata se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca bine, dupa care se taie capacelele cu un cutit de paine bine ascutit.
Mod de preparare crema de vanilie: se fierbe laptele (450 ml) impreuna cu vanilia.
Separat se bat galbenusurile cu zaharul pina se albesc, se aduaga faina  dupa care se adauga  laptele ramas. Se toarna compozitia rezultata, incet, in laptele fiert si se amesteca in mod continuu pe foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se umplu cochiliile de choux à la crème, astfel : se pune prima data o lingurita de dulceata, apoi crema de vanilie, iar la urma frisca. Se pudreaza cu zahar
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu