joi, 10 februarie 2011

Paella cu fructe de mare si carne de pui(reteta spaniola)


  • Ingrediente : 3 catei de usturoi ; 4 pulpe de pui sau 300 gr piept de pui ; o ceapa rosie mare ; 2 ardei grasi colorati ; o rosie mare ; o punga de fructe de mare ; 200 gr creveti ;150 gr mazare (congelata) ; 150 fasole verde (congelata) ; o frunza de dafin ; 2 linguri ulei de masline ; 500 gr orez ; 100 gr boabe de porumb fiert(optional) ; o lingurita sofran ; pudra de ardei rosu dulce sau iute dupa preferinta ; 1 litru supa de peste sau concentrat ; 150 gr vin alb (optional), sare, piper.
  • Mod de preparare : paella se prepara intr-o cratita ce poarta acelasi nume si se serveste direct din ea, se face la foc de lemne, etc.  insa, eu am adaptat reteta pentru bucatariile noastre. Conditia e sa folosim o cratita intinsa si  nu prea adanca. Intr-o tigaie se rumenesc bine in ulei, bucatile de carne, taiate : pieptul de pui in cuburi potrivit de mari, iar pulpele taiate in doua. Se adauga, apoi, usturoiul zdrobit un pic cu dosul furculitei si ceapa taiata solzisori. Se transfera, apoi, in cratita pentru paella. Se soteaza ardeii si rosia, si se pun si ele, peste carne, in cratita. Se rumenesc apoi, foarte repede, crevetii nedecorticati, dar spalati foarte bine( sunt si creveti care mai au inca intestinul, asadar, nu uitati sa il scoateti). Se pun si ei in cratita. Se adauga fructele de mare decongelate, mazarea, fasolea verde, porumbul, orezul spalat, supa de peste, foaia de dafin, sare, piper, pudra de ardei, sofranul. Se amesteca usor cu o paleta de lemn si se da cratita la cuptor, la foc potrivit. Nu se mai amesteca deloc in cratita ! Este gata cand lichidul s-a evaporat, iar orezul este fiert. Se serveste fierbinte.




Un comentariu: