marți, 21 aprilie 2015

Tajine marocana de pui cu legume

Tajine sau tagine (in berbera), este un fel de mancare marocan, intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru, un vas similar, se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata, circulara si are laturile joase, si un con mare, inalt sub forma de cupola, care are rolul de …capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste, miel, etc, legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este  foarte gustos si bine aromat, datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana, seamana mai mult cu frittata italiana.
Tajine marocana, combina foarte des carnea de miel sau pui, prepelite, porumbei, peste sau vita cu masline, pere, mere, gutui, caise, stafide, prune uscate, nuci, seminte de pin, migdale, lamai confit, miere, smochine, rodie, curmale, etc. Cu o paleta foarte bogata de  legume sau cu boabe : de naut, linte, fasole verde si boabe, mazare si altele. Este aromatizata cu un  amestec de condimente si arome ca : scortisoara, usturoi,  ghimbir, sofran, turmeric, chimen, boia de ardei, piper, curcuma, etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus), de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii, in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata, fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc, de exemplu, sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!
Ingrediente : 2 piepti de pui, 2 cepe, 2 fire praz, 1 ardei gras rosu, 1 morcov mare, 2 cartofi mari, 1 capatana usturoi, ghimbir praf, ½ radacina ghimbir, un praf de curcuma, un praf sofran, piper alb, concentrat de pasare sau vita, 1 lamaie confit (murata).
Mod de preparare : se spala si se curata carnea, se taie pieptii in doua, morcovul in rondele marisoare, prazul in rondele mari, ardeiul in fasii mari. Se pun toate in tajine, se adauga mirodeniile, concentratul sau sare, piper, radacina de ghimbir rasa, ½ usturoi intreg (catei) si ½ pisat, se toarna apa sa acopere aproape toata carnea si legumele, se pune coiful tajinei si se baga recipientul in cuptor, intai la foc mare, aproximativ 15 minute si 40 de minute la foc mic. Se serveste cu garnitura de cous cous(cuscus) (vezi reteta cous cous varianta – Etichete : Retete arabe).

2 comentarii:

  1. Lamaie murata n-am in rest.....de toate.
    cred ca este un deliciu papica ta....
    Oare cum are sa iasa cu lamaie proaspata ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am pus tot lamaie proaspata pentru ca nu ma prea dau in vant dupa cea ..."murata"! La multi ani si o primavara super!

    RăspundețiȘtergere