miercuri, 13 aprilie 2011

Eclere cu crema ganache si frisca

Ingrediente
Pentru coji : 100 g unt; 1 praf de sare; 125 g faina; 4 oua; 250 ml apa.
Pentru crema ganache : 300 ml frisca, 300 g ciocolata cu lapte, esenta de rom, 50 g unt + 100 g frisca (se mixeaza dupa ce crema ganache se raceste).
Pentru glazura : 200 gr ciocolata neagra,150 ml frisca lichida, 30 gr unt.
Frisca : 500 g.
Mod de preparare :
Cojile, cochilia eclerelor : puneti intr-o oala apa, untul, si sarea si lasati pe foc pana incepe sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, dati oala deoparte de pe foc si adaugati faina toata odata.. Amestecati repede pana cand obtinetiun aluat omogen care se desprinde de pe peretii vasului. Lasati-o sa se racoreasca, amestecand din cand in cand (nu trebuie sa se raceasca de tot, trebuie sa fie doar calduta). Cand este calduta, incepeti sa adaugati ouale, pe rand. Nu se adauga urmatorul ou pana cand nu s-a integrat bine in compozitie oul adaugat deja. Continuati astfel pana terminati toate ouale si amestecati pana obtineti un aluat omogen, de consistenta unei creme groase. Cand ati obtinut consistenta potrivita (pasta trebuie sa-si pastreze forma) o puteti folosi pentru a prepara prajiturile. Se incalzeste cuptorul la 200° C. 
Tava mare de la aragaz se tapeteaza cu hartie de copt si se pune cu spritul,  aluatul de marimea si grosimea unui deget.  Se coc la  200 °C pentru primele 7-10 minute dupa care se lasa focul mai mic. Nu se deschide usa la cuptor in timpul coacerii.  Timpul de coacere difera de la un aragaz la altul, etc. In principiu, aproximativ 30 de minute. Cand sunt gata se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca bine, dupa care se taie capacelele cu un cutit de paine bine ascutit.
Crema ganache : ciocolata si frisca se pun intr-o cratita pe foc la bain-marie (atentie, cratita de deasupra sa nu atinga apa !) pana ce ingredientele se dizolva . Amestecati pentru omogenizare,  fara sa se atinga punctul de fierbere .Se lasa la racit cateva ore (4-5 ore) dupa care cu ajutorul mixerului se bate bine impreuna cu untul la temperatura camerei , se adauga 100 g frisca si esenta de rom. Se mixeaza pentru omogenizare.
Se umplu eclerele cu crema, apoi cu un strat de frisca si se glazureaza.
Glazura de ciocolata : se amesteca ciocolata cu frisca si untul pe bain-marie pana se obtine o glazura fina ,fluida.
Se pot glazura, optional, si cu gazura de ciocolata alba. Ingredientele sunt : 100-200 g  ciocolata alba, 100 g frisca lichida, esenta de vanilie, 15 g unt
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu