marți, 22 februarie 2011

Mucenici moldovenești sau sfintisori

Ingrediente: 1 kg faina,  2 bucatele de drojdie cat nuca,  250 g zahar,  200 ml lapte cald 150 g unt, 5 linguri ulei, 2 esente de rom, 5 oua, un baton de vanilie, coaja de lamaie si/sau portocala, 300 gr nuca macinata, 100 gr miere de albine.
Mod de preparare : se pune faina intr-un lighenas, se adauga maiaua (obtinuta din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie, 3 lingurite de zahar si putina faina),  laptele caldut si incalzit cu  250 g zahar, galbenusurile frecate cu sare si 150 g unt topit. Se framanta bine, se adauga albusurile batute spuma si se mai framanta cam 30 de minute. Se adauga esentele si coaja de citrice, semintele de vanilie. La sfarsit se mai adauga 5 linguri de ulei si se lasa aluatul la dospit aproximativ 2-3 ore. Din aluat se fac snururi groase de-un deget, care se impletesc si rasucesc in forma de 8. In tava unsa cu ulei se pun mucenicii, se ung pe deasupra cu ou batut. Se rumenesc in cuptorul bine incins, se scot, se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu