joi, 10 februarie 2011

Quiche Lorraine (varianta traditionala)


  • Aluat brisée (aluat frantuzesc) din: 250 gr. faina, 2 oua, 125 gr unt rece, de la frigider, un pic de sare, 2-3 linguri apa rece.
  • Umplutura: 3 oua, 50 gr. frisca lichida sau smantana, 200 gr. fromage râpé ( cascaval ras), 250 gr jambon afumat sau kaizer sau bacon , ardei gras colorat pentru ornat ( nu este obligatoriu, doar pentru o prezentare mai frumoasa), sare, piper, nucsoara. Nucsoara este foarte importanta ! Ardei gras rosu, galben, verde pentru ornat.
  • Mod de preparare:
  • Quiche Lorraine, una dintre cele mai traditionale retete culinare ale gastronomiei franceze, se prepara astfel : aluatul brisée :  se cerne faina, se amesteca cu sarea dupa care se incorporeaza untul taiat cubulete. Se framanta faina cu untul, cu degetele, pâna la consistenta unui aluat nisipos. Se incorporeaza apoi 2 oua si  apa rece. Se framanta aluatul si se tine la frigider, minim 30 minute. Se intinde apoi o foaie care se aseaza intr-o tava de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina. Se inteapa foaia cu furculita, din loc in loc, pentru eliminarea aerului. Se pune foaia de aluat la cuptorul incins bine in prealabil, pentru 10 minute, pana ce foaia se rumeneste usor. Se scoate apoi din cuptor si se lasa deoparte, timp in care se prepara umplutura astfel : se bat ouale ca pentru omleta, se adauga frisca lichida sau smantana. Se taie baconul cubulete si se rumeneste putin intr-o tigaie fara ulei dupa care se pune sa se raceasca pe o hartie absorbant. Se bat ouale cu sare, piper si nucsoara, se adauga frisca lichida sau smantana. Se aseaza pe foaie, mai intai baconul si apoi ouale batute cu frisca sau smantana. Se coace la foc mai iute ( de ex. la 220°C , insa depinde de cuptor), in jur de 30 minute. Se serveste atat calda cat si rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu