joi, 3 martie 2011

Tort de crème brûlé

Crème brûlé (cremă arsă) este o cremă cu ouă, înrudită cu budinca și crema de zahăr ars. Spre deosebire de crema de zahăr ars (crème caramel) care se prepară cu ouă întregi si lapte, crème brûlé are în compozitie doar gălbenusuri si se prepară cu smântână dulce (pentru frică) si o cantitate mică de lapte (dupa preferinte). Crème brûlé este foarte cremoasă.
Ingrediente:
Pentru cremă: 8 gălbenușuri, 100 g zahăr, 600 ml frisca lichida, 200 ml lapte, 2 batoane vanilie.
Pentru blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina
Pentru caramelizat: 8 linguri de zahar.
Pentru imbracat tortul: ( nu este obligatoriu, asta este o... inventie de-a mea, care da un aspect mai shic prajiturii, un plus de aroma si culoare): 100 g branza mascarpone, 1 linguri dulceata de capsuni, 100 g frisca lichida, ciocolata neagra, 30 g unt, capsuni.
Mod de preparare: Se mixeaza galbenusurile si se amesteca cu frisca lichida, zaharul, vanilia si laptele. Intr-o cratita mai inalta, se topeste zaharul pentru caramel, la foc mic si se misca oala, circular, astfel ca zaharul topit sa imbrace peretii vasului. Se toarna amestecul de oua, frisca si lapte in cratita. Se da la cuptor pentru cca 20-30 minute. Dupa 10 minute dupa ce se baga cratita cu crème brûlé la cuptor, se face blatul astfel: se bat albusurile separat cu un praf de sare pana ajung la consistenta unei bezele. Separat se bat galbenusurile cu zaharul. Se amesteca incet, cu o lingura de lemn, cele doua compozitii si se adauga faina amestecand continuu. Se varsa compozitia pentru blat peste crème brûlé si se mai lasa la cuptor, circa 15-20 de minute, pana cand blatul de pandispan este copt. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, dupa care se rastoarna pe un platou. Nu scoateti cratita! Se da la frigider pentru minimum 4 ore. Dupa aceea se scoate cratita si se consuma asa cum este sau se orneaza dupa gust, preferinte si ...posibilitati.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu